Необходима ли е зарядна станция за електромобил за дома и как да изберем подходящата?

Необходима ли е зарядна станция за електромобил за дома и как да изберем подходящата?

Тъй като електрическите превозни средства стават все по-популярни, много потенциални и настоящи собственици на електромобили се изправят пред въпроса: Необходима ли е зарядна станция за дома и как да изберем правилната? Разбирането на предимствата и съображенията, свързани с домашните зарядни станции, може да наклони везните в полза или в ущърб на едно такова решение.

Какви са ползите от собствена зарядна станция?

Ползи от придобиването на персонална станция за зареждане на личния електромобил категорично има. На първо място, наличието на домашна зарядна станция като тази предлага значително удобство и ефективност. За разлика от бензиновите автомобили, които трябва да бъдат закарани до бензиностанцията, електромобилите могат да се зареждат у дома, най-често през нощта.

Това означава всяка сутрин да се събуждате с напълно зареден автомобил, готов за предстоящите пътувания през деня. За мнозина това удобство само по себе си оправдава инвестицията в домашна зарядна станция, тъй като елиминира необходимостта от намиране на обществени точки за зареждане и изчакване на ред. Това е особено важно за хората с натоварен график.

Освен това зарядните станции за дома обикновено предлагат по-кратко време за зареждане в сравнение със стандартните битови контакти. Макар че EV може технически да се зарежда с помощта на обикновен 120-волтов контакт (зареждане от ниво 1), този метод е бавен, като често отнема до 20 часа за пълно зареждане.

От друга страна, специално създадената за домашно използване станция (ниво 2 на зареждане) се захранва в 240-волтов контакт, което значително намалява времето за зареждане до около 4-8 часа, в зависимост от капацитета на батерията на автомобила и изходната мощност на зарядното устройство. Тази ефективност е от решаващо значение за хората, които шофират често или изминават по-дълги разстояния до работното си място.

Как да изберем правилната зарядна станция?

Доставчиците на оборудване за електромобили са хората, които могат да ви консултират правилно относно избора на станцията въз основата на вашите нужди и бюджет. Euromatica е една от водещите компании, доставящи зарядни системи за електрически автомобили, към която можете да се обърнете за експертна помощ и консултация.

Ние можем да ви дадем само основни насоки относно най-важните параметри на станциите за електрически коли и те включват:

Капацитет на ел инсталацията

Първото съображение е електрическият капацитет на вашия дом. От съществено значение е да се гарантира, че електрическата инсталация на дома може да се справи с допълнителното натоварване на зарядно устройство от тип 2. Консултацията с лицензиран електротехник може да помогне да се определи дали са необходими подобрения в инсталацията, за да се инсталира зарядното устройство безопасно.

Скорост на зареждане и съвместимост

Различните EV модели имат различни възможности за зареждане и е изключително важно да изберете зарядно устройство, което отговаря на спецификациите на вашия автомобил. Зарядните устройства се оценяват според изходната им мощност, обикновено измерена в киловати (kW).

По-високата изходна мощност означава по-бързо зареждане, но е жизненоважно да се гарантира, че EV може да се справи с нивото на мощност на зарядното устройство. Повечето домашни зарядни устройства варират между 3,7 kW и 22 kW, като средната мощност е около 7,4 kW. Проверката на ръководството на автомобила или уебсайта на производителя може да предостави насоки за подходящото ниво на мощност.

Интелигентни функции и безопасност

Интелигентните функции са друго съображение при избора на домашна станция за зареждане. Много съвременни зарядни устройства се доставят с Wi-Fi свързаност, което позволява на потребителите да наблюдават и контролират зареждането на автомобила си от разстояние чрез приложение за смартфон.

Тези функции могат да дадат представа за историята на зареждането, разходите и потреблението на енергия и дори да позволят планиране на сесиите за зареждане извън пиковите часове. Въпреки че тези функции може да повишат първоначалната цена на станцията, те могат да подобрят цялостното изживяване при зареждане и да предложат дългосрочно намаляване на разходите.

Безопасността е от първостепенно значение при работа с електрически инсталации, затова изборът на зарядно устройство от реномиран производител, което отговаря на всички приложими стандарти за безопасност, е от решаващо значение. Уверете се в наличието на сертификати като UL (Underwriters Laboratories) или ETL (Intertek), за да сте сигурни, че продуктът е тестван за безопасност и надеждност.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар