Мога ли да получа достатъчно витамин D без слънце?

достатъчно витамин D без слънце
Из медиите се разнасят какви ли не митове и легенди, които упорито се опитват да ни внушат, че човек не може да си набави необходимото на тялото количество витамин D ако не се излага на слънчеви лъчи. Както много други неща, които се пишат в медиите обаче, това също не отговаря напълно на истината. Алтернативи винаги има.


Разбира се, факт е и никой не се опитва да отрече, че витамин D се произвежда много интензивно под влияние на слънчевите лъчи, особено през летните месеци. Освен това, никой не се опитва да подцени важността на този изключителен витамин, който е един от най-ценните за нашето тяло.


Неотдавнашни проучвания показват, че ползите на витамин D за здравето за неизброими. Счита се, че той заздравява сърцето, предпазва от появата на някои видове рак, а също така и прави костите ни по-здрави. Заедно с други негови ценни качества, витамин D се превръща в един потенциално жизнено важен витамин за нашето здраве.


Според много специалисти, на един човек не му е нужно да стои твърде дълго на слънце. Достатъчно е да се изложи на естествени слънчеви лъчи (не на солариум, а на слънце!) за между 2 и 10 минути на ден. Това ще стимулира тялото да произведе достатъчно от него.


Ако нямате такава възможност обаче, бихте могли да пиете прясно мляко, да консумирате други млечни продукти или витамин D на таблетки за да си набавите необходимото количество от витамина.


Има обаче и много други изненадващи източници на витамин D, например прясно изцеденият портокалов сок, рибата тон, сьомгата и много други.


Предвид рисковете, които слънцето носи, най-добре е да заложим на по-безопасните методи на набавяне на витамин D, каквито са добавките и храната. Ако все пак искате да си набавите витамина от слънцето, тогава не забравяйте да защитите добре кожата си.


Дори и употребата на силен слънцезащитен крем няма да спре производството на витамин D. Всъщност, независимо колко добре сте нанесли крема и колко се пазите, няма продукт, който напълно да спре всички ултравиолетови лъчи, така че дори и с много крем, вашето тяло пак ще произведе определени количества витамин D.


За много хора слънцето е най-добрият източник на витамин D, но все пак има много моменти от годината и много места по света, на които човек не може да произведе достатъчно витамин D, дори и ако стои на слънцето с часове.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар